Avocado Komkommer Olijf Salade

Bericht van Merlia, 24 april 2015

AvocadokomkommerolijfSalad

Deze heerlijke avocado komkommer olijf salade is een niet te versmaden vegetarisch gerecht. De avocado is de vrucht van de avocado boom, genaamd Persea Americana. Het is een heerlijke toevoeging op vele gerechten, zoals sauzen, soepen en door salades. Toch eten veel mensen ze liever niet, omdat ze teveel calorieën en vet zouden bevatten. Maar de avocado is juist heel gezond.

INGREDIËNTEN:

  • een handjevol cherry tomaatjes

  • een halve komkommer gesneden

  • een hele avocado gesneden

  • een handjevol zwarte olijven (met of zonder pit)

  • een snufje cayenne peper

  • een snufje hempzaad

  • citroensap uitgeperst van een halve citroen

  • 2 el agavesiroop of honing

    2 tl Himalaya zeezout

BEREIDINGSWIJZE:

Gewoon mengen doe dit op je eigen gevoel en smullen maar!

Avocado uitgelicht

De avocado is een vrij uniek type fruit omdat de meeste vruchten voornamelijk bestaan uit koolhydraten, terwijl avocado hoog in gezonde vetten is. .

avocado-sliced-in-half

Avocado’s zijn zeer voedzaam en heeft een breed scala aan voedingsstoffen, waaronder 20 verschillende vitaminen en mineralen.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende voedingsstoffen, 100 gram bevat:

Vitamine K: 26% van de DAH
Folaat: 20% van de DAHRDA
Vitamine C: 17% van de DAH
Kalium: 14% van de DAH
Vitamine B5: 14% van de DAH
Vitamine B6: 13% van de DAH
Vitamine E: 10% van de DAH
Het bevat kleine hoeveelheden van magnesium, mangaan, koper, ijzer, zink, fosfor, vitamine A, B1 (Thiamine), B2 (riboflavine) en B3 (niacine).

Het bevat 160 calorieën, 2 gram eiwit en 15 gram gezonde vetten. Hoewel het 9 gram koolhydraten bevat, zijn 7 van deze vezel dus blijven er slechts 2 “netto” koolhydraten over, waardoor dit low-carb-vriendelijke plantaardige voeding is.

Goede vetten
De avocado bevat enkelvoudig onverzadigde vetten die goed voor je zijn. Ze verminderen namelijk het LDL-cholesterol gehalte. Aan de andere kant wordt dankzij de avocado het ‘goede’ cholesterolgehalte, HDL-cholesterol, verhoogd.

Vezels
Avocado’s bevatten relatief veel vezels. Een avocado bevat zowel onoplosbare als oplosbare vezels, een combinatie die je niet in veel voedingsmiddelen vindt. De onoplosbare vezels zorgen voor een gezonde stoelgang. Zo verminder je ook de kans op darmkanker, omdat de dikke darm effectief wordt schoongemaakt. De oplosbare vezels helpen je de eetlust onder controle te houden door een vol gevoel te geven.

Vitamines
Een avocado zit boordevol vitamines, zoals vitamine B, K en E. De eerste zorgen voor een goedwerkende stofwisseling en een gezonde huid. Vitamine K speelt een belangrijke rol in het groeien van de botten, zodat op latere leeftijd de botdichtheid gehandhaafd blijft. Vitamine E helpt aandoeningen als retinopathie (ziekte aan het netvlies) te voorkomen.

 

eye-on-white-background

Beschermt tegen oogziekten
Aangezien avocado’s een belangrijke bron zijn van de stof luteïne (een carotenoïde die als een antioxidant werkt), beschermt het tegen oogziekte.

Opname voedingsstoffen
Ze zitten niet alleen boordevol voedingsstoffen, avocado’s helpen ook voedingsstoffen van andere voedingsmiddelen op te nemen. Voeg een avocado aan je salade en zo krijg je ongemerkt veel meer voedingsstoffen binnen.

Foliumzuur
Ook als je zwanger bent, is het eten van een avocado erg gezond. Een halve avocado geeft al bijna een kwart van de aanbevolen dagelijkse inname foliumzuur, een vitamine die het risico op aangeboren afwijkingen verkleint. Een avocado beschermt dus de ongeboren baby.

Houdt hart gezond
Een hoge inname van foliumzuur is niet alleen gezond voor een ongeboren baby, maar wordt ook geassocieerd met een lager risico op een hartaanval en hart-en vaatziekten.

Eiwit
Avocado’s bieden alle essentiële aminozuren die noodzakelijk zijn voor het lichaam om een compleet eiwit te vormen. Dit eiwit wordt gemakkelijk geabsorbeerd omdat een avocado vezels bevat. Als je minder vlees wilt eten, of kiest voor een vegetarische of veganistische levensstijl, voeg dan avocado’s toe aan jouw menu.

Werkt ontstekingsremmend
De combinatie van voedingsstoffen werkt ontstekingsremmend. Avocado’s helpen om artrose en reuma te voorkomen of verminderen. Avocado wordt bijvoorbeeld ook veel gebruikt in gezichtsmaskers en andere schoonheidsproducten.

 

Wat vind jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *