Hibiscus thee

Bericht van Merlia, 23 april 2015

 

hibiscus thee

Hibiscus is een bloemplant uit de familie Malvaceae en komt van nature voor in de Mediterane gebieden. Hibiscusbloemen zijn groot, daardoor opvallend en trompetvormig. Er zijn ongeveer 200 verschillende soorten Hibiscus. De tuinhibiscus is de nationale plant van Zuid Korea, de Chinese roos is de nationale plant van Maleisië en ook een Hibiscussoort. De Hibiscussoort Roselle wordt als groente gebruikt en verwerkt in kruidenthee en jam. In Mexico maken ze een drank van de bloemkelken van de Roselle. Hier bij ons wordt Hibiscus vooral gebruikt als smaakmaker, als kleurstof en als gezondheidsverbeterend middel gebruikt. Van de bladeren van de hibiscus kun je zeer goede verzorgende shampoo maken.

Werking
Hibiscus werkt bloedstelpend, verzachtend, bevordert de spijsvertering, als koelmiddel en kalmerend middel.
De bloemkelk kun je in water koken en gebruiken als drank bij galproblemen.

Hibiscus thee en gezondheid

een lekker gezond kopje hibiscusthee drinken
Hibiscusthee drinken is aan te bevelen bij

  • een hoge bloeddruk,
  • te hoog cholesterolgehalte met name de LDL (slechte cholesterol)
  • bij milde aderverkalking
  • geeft verlichting bij maagproblemen en kriebelhoest
  • en hibiscusthee is een krachtige antioxidant.
  • Nb. Omdat hibiscus thee mogelijk het oestrogeen en testosteron verhoogt mag het niet bij zwangerschap en tijdens de periode van borstvoeding worden gedronken.

 

Hibiscusthee is wel een zure drank, daar moet je aan wennen. Maak de smaak van Hibiscusthee wat aangenamer met citroen, honing, suiker of kaneel. Gedroogde bloemkelken of verse bloemen worden gebruikt voor het zetten van Hibiscusthee. gedroogde hibiscusbladeren

Verder gebruik hibiscusthee

  • ter verbetering van de vetstofwisseling, gaat overgewicht tegen
  • Hibiscus thee heeft een ontspannend effect op de bloedvaten en stimuleert vaatverwijding,
  • Hibiscus thee heeft een vochtafdrijvende werking en bevordert de diurese (urine uitscheiding),
  • Hibiscus thee verbetert de doorstroming van het bloed en werkt mee tegen hart- en vaatziekten

Hibiscus met rozenbottel

Bij Hibiscus thee wordt de bloemkelk van de éénjarige Rosselle plant gebruikt. In het begin zijn de bloemen wit of geelachtig maar wanneer de vrucht begint te rijpen wordt de bloemkelk vlezig en helderrood. Tegenwoordig kunnen deze op siroop worden gekocht en dienen als een lekkere versiering en versnapering in een glas bubbels.

Rozenbottel is de vrucht van de rozenplant. Rozenbottel vormt zich na de bestuiving van de bloemen in het voorjaar en wordt een rijpe vrucht in het najaar.

De smaak:

Bij gedroogde Rozenbottel is de smaak bijna NIHIL bij een infuus (kruidenthee) OF je moet ze op voorhand (24u) laten weken…. ! Hierbij zal de infusie licht zurig smaken.

Hibiscus daarentegen geeft een sterk zurige smaak en doet denken aan de rode bosbes.

Daarom worden bij de meeste kruidenbuiltjes een mengeling van Rozenbottel met Hibiscus aangeboden. Kijk de verpakking maar eens na!

rozenbottel

Gezondheid:

Rozenbottel is een echte vitamine C-bom en bevat veel meer vitamine C dan bijvoorbeeld kiwi en sinaasappel, daarnaast bevat hij ook vitamine A,E en K en collageen.

Facelift:

Collageen is een eiwit dat de huid strak trekt waardoor je een effect van jongere uitstraling creëert.

Hibiscus is een krachtig anti-oxidant en kan gebruikt worden tegen een hoge bloedruk en slechte cholesterol. Hij verbetert de vetstofwisseling en geeft verlichting bij maagproblemen en kriebelhoest.

Belangrijke weetjes:

1. Er bestaat ook NIET-eetbare rozenbottel, pluk ze daarom nooit zelf!!!

2. Toevoeging van suiker vermindert de werking van vitamine C!

3. En wist je dat de bladeren van de Roselle plant kunnen gebruikt worden als kruidige variant van spinazie. Deze worden veel  als smaakmaker gebruikt in Senegalese vis- en rijstgerechten

Wat vind jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *