Natuurlijke allesreiniger

Bericht van Merlia, 20 april 2015

allesreiniger

Een natuurlijke allesreiniger is echt heel eenvoudig zelf te maken. Als je eenmaal bent gewend dit te gebruiken wil je niet anders meer. Ben je bezig met jezelf en je omgeving te ontgiften? Dan hoort groen poetsen en veilige schoonmaakmiddelen gebruiken daar zeker bij.

Groen poetsen

Poetsen, schoonmaken we doen dit dagelijks en de winkels staan vol met zoveel schoonmaakproducten die volgens de fabrikanten nog beter en nog krachtiger werken dan het vorige product. Helaas zijn de meeste van deze producten chemisch en schadelijk ten eerste voor jouzelf. Als je je bewust hiervan wordt dan besef je dat je ten eerste door deze producten te gebruiken schade toebrengt aan jezelf. Je ademt het in en het dringt wel degelijk door je huid heen waardoor het in je bloedbaan en in je receptoren in je hersenen terecht komt. Daarnaast is het zeer schadelijk voor het milieu.

Schadelijke stoffen in schoonmaakmiddelen

Als je precies wilt weten welke stof gevaarlijk zou kunnen zijn en welk mogelijk schadelijk effect het heeft op de gezondheid kun je bijvoorbeeld kijken in de WECF gids over schoonmaakmiddelen.

De SIN-lijst van het International Chemical Secretariat geeft een mooi overzicht van schadelijke stoffen, waaronder ook een flink aantal die je in schoonmaakmiddelen terug vindt.

In het uitgebreide rapport met interviews en factsheets “gif, bloedlink het verhaal” van Greenpeace is ook heel veel informatie met bronvermeldingen te vinden.

Veilig, biologisch afbreekbaar en goedkoop, het kan 

Verder zijn er in de winkels wel kant en klare veilige en groene schoonmaakmiddelen te vinden zoals Ecover en Froggy, maar ook de ouderwetse groene zeep en de gele flessen driehoek vloeibare zeep / allesreiniger. Eenvoudige schoonmaakmiddelen zonder poespas die biologisch afbreekbaar, algemeen verkrijgbaar en goedkoop zijn .

Spiritueel proces

Spiritueel zijn betekent niets anders dan bewust zijn. Het “groen”poetsen is daar een onderdeel van en als je gevoelig bent of hoogsensitief op lichamelijk niveau en zeer zeker op zielsniveau dan voel je ook de energie van de stoffen die je gebruikt. De energie, trilling of frequentie van de onderstaande ingrediënten is hoog, zacht, vredig en veilig.

Tea-Tree

Benodigdheden:

  • gedestilleerd water, gefilterd of gekookt water
  • tea tree olie
  • eucalyptus olie
  • lavendel olie
  • spray flacon

Bereidingswijze:

Vul driekwart van de spray flacon met gedestilleerd water en doe een paar druppels van de etherische oliën in het water. Denk eraan dat je niet veel nodig hebt van de etherische olie, door de hoge concentratie werken zomaar een paar druppels al heel krachtig. Bepaal voor jezelf wanneer je de geur lekker vind en werk geleidelijk aan, beter met minder beginnen en dan kun je altijd nog wat druppels toevoegen.

Handenreiniger

Je kunt dit gemengde goedje ook gebruiken als handenreiniger en het overgieten in bijvoorbeeld een kleine parfum sprayflacon met dop die je in een drogisterij kunt kopen. Het is veilig voor je huid en bacterie- en schimmeldodend. Ook hier geldt dat je zomaar een paar druppeltjes etherische olie nodig hebt. In vele commerciële (vloeibare) handzepen zit de giftige stof triclosan, (werkt hormoon verstorend).

Werking
Tea Tree olie werkt ontsmettend, bacteriedodend, antiviraal en schimmelwerend. Verder neutraliseert Tea Tree het gif van insecten en is het een natuurlijke bestrijder van vlooien, teken en andere huidparasieten.

Tea tree is een essentiële olie, die verkregen is via stoomdestillatie van de bladeren en jonge twijgen. De Melaleuca Alternifolia of tea tree is een struik of kleine boom tot 7 meter hoog met een papierachtige schors en lancetvormige blaadjes. In het voorjaar bloeien de kleine witte bloemaren, gevolgd door houtige zaadpeulen. De kwaliteit van de tea tree olie staat onder toezicht van de Australische regering. Een eis is o.a. dat tea tree olie meer dan 30% terpineen-4-ol en minder dan 15% cineol bevat. Tea tree combineert een krachtige antibacteriële en schimmeldodende werking met een grote mate van huidvriendelijkheid. Het lijkt een panacee voor vele klachten, maar haar belangrijkste gebruik in de aromatherapie is waarschijnlijk bij blaasinfecties, huidontstekingen, candida en voetschimmel. Door de doeltreffendheid heeft tea tree olie een plaats gevonden in de geneeskunde en de diergeneeskunde. De kleurloze tot licht groengele Tea Tree olie ruikt fris, kamferachtig en medicinaal. Tea Tree wordt verwerkt in eau de colognes en in desinfecterende middelen, lichaamsverzorgingsproducten, cosmetica, tandpasta’s en zepen.

Bron: bloggreenjump.nl en Stichting Aromatherapie

 

Wat vind jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *