Maak je eigen mascara

Bericht van Merlia, 5 april 2015

mascaraborstel

Maak je eigen mascara, het is ontzettend leuk en verrassend eenvoudig om je eigen mascara te maken, je weet wat er in zit en het is vrij van giftige stoffen.

Vintage cake mascara

Ooit moest ik voor een eindexamen research doen naar de fashion en beauty styles van de jaren 20. Een van de grootste actrices van die tijd Louise Brooks vertelde over de primitieve zwarte mascara die ze gebruikten tijdens hun optredens. Het bestond uit een rol van zwarte wax waar je dan een stukje van af moest snijden en dan smelten in een klein pannetje boven een kaarsje. Nu is de cake mascara een stuk gemakkelijker op te brengen dan de wax mascara en de orginele Maybelline cake mascara bestond uit gelijke delen zeep en zwarte pigment.

mascarazwartewaxmascaramaybelline

Image credit: Costumes.org                                               Photo credit: Cosmeticsandskin.com

1950s Maybelline tv commercial

 Wat heb je nodig?
1/2 tl fijngeraspte natuurlijke zeep (bijv. olijfzeep of honingzeep)
1/2 tl actieve kool (kun je bij de apotheek kopen in capsules)
3 druppels amandelolie of kokosolie of iedere andere olie die je voorkeur heeft
1/8 tl gedestilleerd water

een glazen bewaarpotje

een los mascaraborsteltje

mascaraorganicsoap

Werkwijze: verwarm de geraspte zeep in een pannetje op het gasfornuis. Terwijl de zeep opwarmt voeg het water toe en daarna de actieve kool en de olie. Meng het goed met bij voorkeur een houten spatel en giet het over in een door jou gekozen bewaarfles of potje. Laat het rusten en was meteen het pannetje en de houten spatel goed af voor een volgende keer.

Hoe breng je het aan: doe en druppel gedestilleerd water in je mascaradoosje. Wrijf over je mascara heen en breng het aan met een schoon door jou uitgekozen borsteltje. De mascara droogt heel snel en plakt verder niet. Je kunt de mascara verwijderen met een nat wattenschijfje.

Als je actieve kool los of in capsules gebruikt is het handig als je eerst een oude handdoek of iets dergelijks neerlegt en daarop werkt want je morst al gauw het een en ander en wordt het een smurrie. Maak ook niet teveel in een keer omdat er anders bacteriën in kunnen komen.   

Geen een van de genoemde ingrediënten heeft een rating ontvangen van de EWG (Environmental Working Group). Dat betekent dat alle ingrediënten veilig zijn.  Je kunt meer informatie vinden over veilige mascara, cosmetica en huidverzorging op deze site van EWG

 

 

Wat vind jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *