Madeliefje

Bericht van Merlia, 31 maart 2015

madelief

Madeliefjes – Bellis Perennis – als klein kind speelde ik op de kleuterschool in en om de zandbak en in het gras wat vol stond met madeliefjes en gele boterbloempjes. De madeliefjes plukte ik dan en maakte er kettinkjes van want dat stond zo mooi op mijn hoofdje. Vaak zaten we in het gras om de blaadjes eraf te plukken en dan hij houdt van me, hij houdt niet van me, te spelen. Het was altijd zo spannend wat dan de uitkomst zou zijn…….Ik herinner me het geschaterlach wat hadden we een lol. Nog steeds word ik er vrolijk van als ze weer met hun zonnige knopjes op de grasvelden verschijnen want dan komt de lente eraan.

kind met madellief

Ze geeft haar krachten aan je door

Wilde Madeliefjes zijn echte voorjaarsbloemetjes die je als kruid kunt eten. Madeliefje oogt klein en kwetsbaar maar is juist erg taai, ze kan in bijna alle klimaten van Europa leven. Ze kan tegen hitte en tegen extreme kou. Door niets laat ze zich uit de weg brengen. Als je het bloempje afmaait of plat trapt komt ze de volgende dag gewoon weer omhoog, alsof er niets gebeurd is. En dit houdt ze maar vol, elke keer weer opnieuw.

Homeopathie

In de homeopathie wordt dit beeld gebruikt bij mensen die al te lang “over zich heen hebben laten lopen”. Mensen die al veel pijnlijks over zich heen hebben laten gaan en die van zichzelf sterk moeten zijn en niet mogen zeuren. Het homeopatisch geneesmiddel gemaakt van Madeliefje kan in dit geval helpen om weer rekening te gaan houden met de eigen gevoelens, niet meer over de grenzen te laten gaan en ruimte voor zichzelf gaan innemen.

Kruidengeneeskunde
Ook in de kruidengeneeskunde wordt tegenwoordig nog dankbaar gebruikt gemaakt van Madeliefje. Het werkt o.a. bij huidklachten (kneuzingen, blauwe plekken, huiduitslag) en bij spieraandoeningen. Het zorgt ervoor dat spieren beter worden doorbloed en afvalstoffen worden afgevoerd, en is verzachtend en ontstekingsremmend.

Vitamine C

Madeliefjes zijn al eeuwen bekend in de keuken. Ze smaken enigzins bitter nootachtig. De jonge rozetbladeren en de nog harde, stevige bloemknoppen zijn het hele jaar door eetbaar.  Madeliefjes bevatten 30 mg vitamine C per 100 gram…..bijna dezelfde concentratie als citroenen!

Het madeliefje op de poort van Ishtar in Babylon

Ishtar de Godin van de vruchtbaarheid die bij ons beter bekend is als Ostara waar de viering van Pasen op gebaseerd is, had de madeliefjes op haar poort in Babylon laten zetten.

Ishtar is een Godin die de balans representeert tussen de positieve, negatieve, mannelijke en vrouwelijke aspecten van het leven. Andere titels van Ishtar zijn brenger van de dood en de Moeder van Al het Leven. In andere culturen heet Ishtar: Astarte, Innana, Venus en Maria. In de loop van de week volgt er een ander artikel over Ostara waar ik dieper in ga op de viering van Pasen en de relatie met Ishtar.

ishtarkleinpoort

 

 

 

Wat vind jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *