Astrologie en Kruidengeneeskunde

Bericht van Merlia, 26 maart 2015

Astrologiekruiden

Wist je dat Nicholas Culpeper (1616-1654) astroloog en arts, geloofde dat het onmogelijk was patiënten te genezen zonder naar de planeten te kijken? Astrologie en kruidengeneeskunde waren voor hem onlosmakelijk met elkaar verbonden. Omdat ieder lichaamsdeel, ieder chakra, in verbinding staat met een hemellichaam (het hart door de zon, de geslachtdelen door Venus, de botten door Saturnus etc.) moest een arts kennis van astrologie hebben.

De arts bepaalde aan de hand van een sterrenkaart de posities van de planeten tijdens het ziekteverloop van de patiënt en leidde daaruit zijn behandeling af.

Hemellichamen

Kruiden werden op grond van hun eigenschappen met bepaalde hemellichamen verbonden.

Zon: engelwortel, goudsbloem, dit zijn warme stralende planten.

Maan: komkommer, kool en muur, dit zijn koele planten.

Mars: tabak, knoflook, dit zijn hete bijtende planten.

Venus: tijm, vlier, dit zijn warme voedende planten.

Mercurius: peterselie, alant, dit zijn snelle kruiden.

Jupiter: paardenbloem, zuring, dit zijn versterkende voor de lever bevorderlijke kruiden.

Saturnus: smeerwortel, paardestaart, dit zijn versterkende planten.

Een ander bijzonder feit van Culpeper is dat hij niet alleen geneesplanten uit Groot-Brittannié gebruikte maar ook kruiden beschreef die waren gevonden door pioniers in de Verenigde Staten van Amerika dat destijds New England werd genoemd. Daarnaast waren de Britten actief in India en beschreef Culpeper kruiden uit dat land. Hierdoor zijn veel geneesplanten uit deze contreien voor het eerst beschreven door Culpeper. In de 17e eeuw werden geneesplanten uit alle delen van de wereld naar Europa gehaald en zo mogelijk gebruikt en gekweekt.

 

Wat vind jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *